Serniki, pierniczki, makowce i nie tylko. Już niedługo na stołach w mieszkaniach wielu osób zagoszczą świąteczne przysmaki. Nie wszyscy jednak są fanami ciast, część osób lubi chrupiące przekąski, które można przegryzać, oglądając „Kevina samego w domu” i inne bożonarodzeniowe hity. Dla tych osób z pomocą przychodzi Antek Lis, pochodzący z Bełchatowa finalista programu MasterChef Nastolatki.
Karmelizowane migdały – jakich składników potrzeba?
Do przygotowania przekąski nie potrzeba wielu składników. Samo wykonanie również jest bardzo proste i szybkie. Jak łatwo się domyślić do wykonania karmelizowanych migdałów potrzebne są właśnie migdały. Niezbędny będzie również cukier i woda, a jeśli chcemy dodać im więcej świątecznego klimatu, Antek proponuje dosypanie przyprawy do piernika.Dokładne proporcje składników:
- 300 g migdałów
- 150 g cukru
- 75 ml wody
- 4 łyżeczki przyprawy do piernika
- pomarańcza
Jak przygotować karmelizowane migdały
Szczegółowe wykonanie przekąski można znaleźć na instagramie prowadzonym przez Antka pod nazwą miska.liska_. Najpierw na patelni należy skarmelizować cukier zmieszany z wodą i przyprawą dla piernika. Następnie należy dorzucić migdały, a na koniec można dodać startą pomarańczę. Gdy uzyskają złocisty kolor, należy ściągnąć je z patelni i przełożyć na papier do pieczenia, tak by się nie sklejały. Po ostygnięciu przekąska będzie gotowa.
Dlaczego warto jeść migdały?
Migdały są jednym z najzdrowszych orzechów, jakie możemy wprowadzić do naszej diety. Bogate w białko, zdrowe tłuszcze oraz całą gamę witamin i minerałów, są prawdziwą skarbnicą zdrowia. Migdały dostarczają dużo witaminy E, która wspiera regenerację komórek i chroni skórę przed szkodliwym wpływem wolnych rodników. Są też bogate w magnez, wspomagający funkcjonowanie układu nerwowego i pracę mięśni.Regularne spożywanie migdałów może pomóc w obniżeniu poziomu „złego” cholesterolu (LDL) oraz poprawić zdrowie serca. Dzięki wysokiej zawartości błonnika pomagają również w utrzymaniu prawidłowej pracy układu pokarmowego. Co więcej, migdały to świetna przekąska dla osób dbających o linię, ponieważ szybko zaspokajają głód i dostarczają energii.
Przygotowany przez Antka przepis będzie zatem świetnym pomysłem dla osób, które nie lubią objadać się w święta ciastami i innymi słodkimi przysmakami. Co więcej, można je dodać również do innych świątecznych deserów lub sprezentować bliskim.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.