reklama
reklama

Zwycięska „psiocha” w telewizji. Panie z powiatu piotrkowskiego ze złotem

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor: | Zdjęcie: FB/Gmina Ręczno

Zwycięska „psiocha” w telewizji. Panie z powiatu piotrkowskiego ze złotem - Zdjęcie główne
Zobacz
galerię
7
zdjęć

foto FB/Gmina Ręczno

Udostępnij na:
Facebook
WiadomościMieszkańcy naszego powiatu wielokrotnie zdobywali nagrody w konkursach z różnych dziedzin. Tym razem zwyciężczynie kulinarnej rywalizacji zaprezentowały swoje danie w programie telewizyjnym.
reklama

Mieszkanki powiatu piotrkowskiego miały okazję zaprezentować swoje umiejętności kulinarne w telewizji. Danie, które przygotowały, zdobyło złoto w wojewódzkim konkursie. Panie podzieliły się przepisem i sekretem udanych prażoków i zupy psiochy.

Zdobyły złoto w konkursie

W czerwcu odbyły się VI Krajowe Dni Pola w Bratoszewicach. Podczas tego wydarzenia panie z łódzkich Kół Gospodyń Wiejskich przystąpiły do konkursu „Najlepsze danie spod strzechy”. Rywalizacja miała wyłonić najlepsze, najsmaczniejsze oraz najbardziej efektowne potrawy. Wzięły w niej udział także panie z powiatu piotrkowskiego. Komisja wyłoniła zwycięzców i jak się okazało, pierwsze miejsce przypadło KGW Ręczno za „Prażoki palone z zupą psiochą”. Srebro zdobyło KGW Róża i Żak w Różycy za „Gołąbek i ziemniak zapiekany z gzikiem”. Z kolei trzecie miejsce zajęło KGW Szczepocice Rządowe nad Wartą za „Polewkę Marka na maślance regionalnej z ziemniakami pieczonymi w sianie z combrem z sarny, dojrzewającego w ziołach i kurkami z naszego szczepockiego lasu”. Na tym jednak nie zakończył się sukces dania z Ręczna.

reklama

FB/Gmina Ręczno

Danie zaprezentowały w telewizji

W piątek, 4 lipca panie z KGW Ręczno miały okazję zaprezentować swoje zwycięskie danie w programie „Zapraszamy do nas” emitowanym na antenie TVP 3 Łódź. Tam wyjaśniły też, jak przyrządzają prażoki i zupę, do których potrzebne są kurze łapki, ziemniaki, włoszczyzna czy grzyby. Okazuje się, że przygotowanie tego dania wymaga cierpliwości, aby kurze łapki puściły kolagen, a mąka się upaliła. Pani Agnieszka z KGW Ręczno przyznała, że przepis ten jest bardzo stary, a ona poznała go za sprawą swojej babci. Co ciekawe, standardowo danie „pod strzechą” podawało się w blaszanej misce, z drewnianymi łyżkami i kubkiem zupy. 

reklama

TVP 3 Łódź

reklama
WRÓĆ DO ARTYKUŁU
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ

Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM

e-mail
hasło

Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
logo