reklama

Smaczne świąteczne pierogi. Prosty przepis od pani Klaudii z KGW

Opublikowano:
Autor: | Zdjęcie: Pani Klaudia z KGW Nowa Wieś

Smaczne świąteczne pierogi. Prosty przepis od pani Klaudii z KGW - Zdjęcie główne

foto Pani Klaudia z KGW Nowa Wieś

Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

WiadomościW okresie świąt niezwykłą popularnością cieszą się tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami. Pani Klaudia z Koła Gospodyń Wiejskich w Nowej Wsi podzieliła się z nami przepisem na idealne pierogi, które oczarują każdego przy świątecznym stole.
reklama

Świąteczne pierogi. Przygotowanie krok po kroku

Składniki na ciasto na pierogi

  • 250 g ciepłej wody
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 25 g oleju
  • 560 g mąki
 

Wykonanie ciasta pierogowego

Wszystkie składniki przenosimy do dużej miski lub naczynia. Łączymy je dokładnie, aż powstanie elastyczne, gładkie ciasto. Można wyrabiać je ręcznie, ale dla wygody warto skorzystać z miksera lub robota kuchennego. Po wyrobieniu odstawiamy ciasto na chwilę, aby odpoczęło.

Składniki na farsz do pierogów

  • 3 kg kapusty kiszonej
  • 0,5 kg suszonych grzybów (można dodać więcej według uznania)
  • 250 g surowych grzybów
  • 4 duże cebule (pokrojone w kostkę)
  • 2 łyżki majeranku
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie farszu

  1. Suszone grzyby moczymy przez całą noc w wodzie. Rano odcedzamy, zalewamy świeżą wodą, dodajemy surowe grzyby i gotujemy, aż staną się miękkie. Następnie odcedzamy i studzimy.
  2. Kapustę kiszoną dokładnie płuczemy, aby usunąć nadmiar kwasu, i gotujemy w garnku z wodą do miękkości. Po ugotowaniu odcedzamy, studzimy i odciskamy z nadmiaru wody.
  3. Cebulę szklimy na patelni z odrobiną oleju, po czym studzimy.
  4. Kapustę, grzyby i cebulę przepuszczamy przez maszynkę do mięsa z dużymi oczkami. Następnie wszystkie składniki dokładnie mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem. Farsz powinien być lekko pikantny, aby idealnie komponował się z delikatnym ciastem.
 

reklama

Lepienie i gotowanie pierogów

  1. Rozwałkowujemy ciasto na stolnicy na cienki placek. Wycinamy małe, okrągłe krążki przy pomocy szklanki lub foremki.
  2. Na każdy krążek nakładamy łyżeczkę farszu i zlepiamy brzegi. Można użyć widelca, aby nadać pierogom dekoracyjny wzór.
  3. W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem łyżki soli i dwóch łyżek oleju. Dzięki temu pierogi nie będą się sklejały podczas gotowania.
  4. Pierogi gotujemy partiami, wrzucając je do wrzącej wody. Gdy wypłyną na powierzchnię, gotujemy jeszcze 3–4 minuty.
  5. Ugotowane pierogi delikatnie odcedzamy i przenosimy do zimnej wody, co zapobiega ich sklejaniu.

Sekret najlepszego smaku

Pani Klaudia podkreśla, że kluczem do smaku pierogów jest nie tylko staranność w ich przygotowaniu, ale też odrobina serca, którą wkładamy w ich tworzenie, bo „wtedy potrawy są pyszniejsze”.

reklama

Smacznego! 



reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama