reklama

Mięciutkie i puszyste pierniczki na święta. Sekretnym przepisem dzieli się pani Klaudia z KGW

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

Mięciutkie i puszyste pierniczki na święta. Sekretnym przepisem dzieli się pani Klaudia z KGW - Zdjęcie główne
Zobacz
galerię
6
zdjęć

Udostępnij na:
Facebook
WiadomościŚwięta to czas pełen magii, radości i zapachów, które wypełniają każdy zakątek domu. Nieodzownym elementem bożonarodzeniowych przygotowań są pierniczki – aromatyczne, korzenne, wyjątkowe w swoim smaku. Pani Klaudia z Koła Gospodyń Wiejskich w Nowej Wsi (gmina Sulejów) podzieliła się z nami swoim sprawdzonym przepisem, który od lat gości na jej wigilijnym stole i wychwalany jest przej jej bliskich i przyjaciół.
reklama

Miękkie i puszyste pierniczki. Jakie są potrzebne składniki?

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 8 żółtek
  • 3 białka
  • 1 do 1,5 szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 200 ml gęstej, kwaśnej śmietany
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 4 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 kostka masła lub margaryny (250 g)
  • 1 słoik miodu (400 g)

Przepis na pierniczki. Przygotowanie krok po kroku

Krok 1: Przygotowanie składników suchych i miodu

Mąkę przesiewamy wraz z kakao przez sito do dużej miski lub naczynia żaroodpornego, by równomiernie je wymieszać. W średnim garnku zagotowujemy miód z przyprawą do piernika, aż zacznie delikatnie bulgotać. Następnie zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy masło i mieszamy aż się rozpuści. Odstawiamy, by masa lekko ostygła.

reklama

Krok 2: Ubijanie białek i łączenie składników

Oddzielone białka ubijamy na sztywną pianę. Do ubitej piany stopniowo dodajemy po łyżce cukru, a później jak skończymy wsypywać cukier można dodawać także stopniowo po jednym żółtku.

Porada pani Klaudii: Pamiętajmy, aby nie dodawać od razu wszystkiego na raz, może nam ciasto opaść i po puszystych pierniczkach wówczas nic nie zostanie

Krok 3: Dodawanie miodu i śmietany

Do ciasta wlewamy ostudzony miód z masłem i przyprawą korzenną. W osobnej miseczce mieszamy kwaśną śmietanę z sodą oczyszczoną – warto uważać, bo mieszanka może się spienić. Tak przygotowaną śmietanę również dodajemy do masy piernikowej i całość dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolite, dość rzadkie ciasto.

reklama

Krok 4: Chłodzenie ciasta

Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na kilka godzin (lub całą noc). Po tym czasie nabierze ono odpowiedniej konsystencji do wałkowania.

Krok 5: Wałkowanie i wykrawanie pierniczków

Stolnicę posypujemy mąką, odkrawamy kawałek ciasta (resztę trzymamy w lodówce, by pozostało chłodne) i wałkujemy na grubość około 3 mm. Wykrawamy pierniczki ulubionymi foremkami i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując spore odstępy między nimi.

Krok 6: Pieczenie

Pierniczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 8 minut w trybie góra-dół. Aby nadać im pięknego połysku, przed pieczeniem można posmarować je białkiem. Po upieczeniu pierniczki studzimy na kratce.

reklama

Krok 7: Dekorowanie

Gdy pierniczki ostygną, dekorujemy je według uznania – lukrem, czekoladą, bakaliami czy posypkami.

Pierniczki według przepisu pani Klaudii to gwarancja udanego wypieku. Jak sama podkreśla, zachwycają się nimi co rok zarówno jej bliscy, jak i przyjaciele. Aromatyczny zapach miodu, przypraw korzennych i świeżo upieczonych pierników stworzy niepowtarzalną atmosferę w każdym domu. Smacznego!



reklama
WRÓĆ DO ARTYKUŁU
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama