reklama

Czy żywność w Piotrkowie jest bezpieczna dla mieszkańców? Sanepid kontroluje i nakłada mandaty

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

Czy żywność w Piotrkowie jest bezpieczna dla mieszkańców? Sanepid kontroluje i nakłada mandaty - Zdjęcie główne
Zobacz
galerię
3
zdjęć

reklama
Udostępnij na:
Facebook
WiadomościCzy żywność w Piotrkowie jest bezpieczna dla mieszkańców? Piotrkowski sanepid nałożył w minionym roku aż 33 grzywny z powodu uchybień sanitarnych. Inspekcja pilnuje zdrowia piotrkowian, prowadząc rocznie ponad tysiąc kontroli. Nie tylko w sklepach i barach, ale także w zakładach produkujących i sprowadzających żywność z zagranicy.
reklama

Mieszkańcy Piotrkowa sami zgłaszają sanepidowi nieprawidłowości dotyczące żywności. Najczęściej chodzi o sklepy spożywcze i termin przydatności do spożycia. Zdarzają się jednak także kłopoty sanitarne w barach i restauracjach w mieście. W wielu przypadkach skończyło się mandatami.

Sanepid kontrolował między innymi producentów żywności, ale także sklepy spożywcze oraz bary i restauracje. Nie było zatruć pokarmowych, ale sporo znaleziono nieprawidłowości. W 2022 roku za stwierdzone podczas kontroli sanitarnych uchybienia w Piotrkowie Trybunalskim nałożono 33 mandaty karne na kwotę 10.500 zł.

Piotrkowski sanepid nie miał wprawdzie zgłoszeń zbiorowych zatruciach pokarmowych, ani też nie musiał kierować spraw do prokuratury czy sądu, ale w wielu przypadkach właścicielom sklepów czy barów wizyta inspektorów nie uszła na sucho. Aż 28 interwencji podjęto po zgłoszeniach od mieszkańców. Aż 6 z nich miało uzasadnienie w stwierdzonych nieprawidłowościach.

reklama

To, co inspektorzy stwierdzali na miejscu dotyczyło najczęściej niewłaściwych cech organoleptycznych i niewłaściwej jakości zdrowotnej środków spożywczych. Często także sklepy próbowały sprzedawać żywność po upływie terminu przydatności do spożycia. Zgłaszano także niewłaściwy sposób przechowywania odpadów. Nałożono cztery mandaty karne na łączną kwotę 1.400 zł.

Najwięcej grzywien nałożono w sklepach spożywczych oraz zakładach żywienia zbiorowego zamkniętego. Sanepid odwiedzał także w zakłady produkujące żywność. Za co nakładano mandaty podczas kontroli? Wówczas sanepid najczęściej zwracał uwagę na niewłaściwy stan sanitarno-higieniczny pomieszczeń, niewłaściwy sposób przechowywania odpadów. Produkcja wyrobów cukierniczych była prowadzona w niewłaściwych warunkach sanitarnych. Z kolei w szpitalu zwrócono uwagę na niewłaściwy sposób wydawania posiłków.

reklama

W roku 2022 wydano 17 decyzji administracyjnych, które dotyczyły niewłaściwego stanu technicznego pomieszczeń, urządzeń, sprzętu i wyposażenia w trzech zakładach żywienia zbiorowego typu zamkniętego oraz sześciu barach i restauracjach, a także w trzech sklepach spożywczych. Wydano 4 decyzje nakazujące czasowe wstrzymanie wprowadzania do obrotu suplementów diety oraz 1 decyzję nakazującą wycofanie z obrotu suplementu diety.

Do Łódzkiego Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego skierowano 6 wniosków o nałożenie kary w tym 2 dla restauracji, 1 dla magazynu hurtowego, 1 dla innego zakładu obrotu żywnością, 1 dla zakładu zbożowo-młynarskiego, 1 dla zakładu obrotu materiałami i wyrobami do kontaktu z żywnością.

reklama
WRÓĆ DO ARTYKUŁU
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama