Wielu z nas nie wyobraża sobie świąt bez domowego ciasta. Choć cukiernie kuszą bogatą ofertą, własnoręcznie upieczone słodkości mają swój niepowtarzalny urok i smak. Z pomocą sprawdzonych porad i praktycznych akcesoriów kuchennych, nawet początkujący kucharze mogą wyczarować pyszne i efektowne wielkanocne ciasta.
Mazurek nie taki straszny
Mazurek, z kruchym ciastem i bogatą, słodką masą, to jeden z ulubionych wielkanocnych wypieków. Aby jego przygotowanie było łatwe i przyjemne, warto pamiętać o kilku zasadach. Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową, z wyjątkiem masła do kruchego ciasta, które musi być mocno schłodzone. Dzięki temu ciasto zachowa odpowiednią twardość.Podczas przygotowania ciasta wymagającego chłodzenia, zabezpieczmy je folią spożywczą, aby nie wyschło. Dla lepszej kruchości ciasta, warto zastąpić tradycyjną mąkę pszenną mąką krupczatką. Papier do pieczenia łatwiej dopasujemy do blaszki, jeśli wcześniej go zmiękczymy w dłoniach. W przypadku tortownicy, złożenie papieru w trójkąt pozwoli idealnie dopasować go do okrągłego kształtu.
Babka, czyli pewniak na świątecznym stole
Babka, z charakterystyczną formą i polewą, to kolejne ciasto, które nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Aby uniknąć przywierania ciasta do formy, pamiętajmy o dokładnym wysmarowaniu jej tłuszczem i obsypaniu bułką tartą. Jeśli nie mamy specjalnej formy z kominem, z powodzeniem możemy użyć klasycznej keksówki lub jednorazowych foremek papierowych lub aluminiowych, które ułatwią również transport ciasta na świąteczne spotkania poza domem. Orzechy do dekoracji najłatwiej i najczyściej potłuczemy w woreczku strunowym za pomocą kuchennego młotka.
Tiramisu – włoska lekkość na świątecznym stole
Jeśli tradycyjne wielkanocne wypieki wydają się zbyt skomplikowane, warto sięgnąć po szybkie i efektowne tiramisu. Ten włoski deser na bazie biszkoptów nasączonych kawą i delikatnego kremu z mascarpone przygotujemy w zaledwie 30 minut. Możemy podać go w tradycyjnej formie lub w eleganckich pucharkach czy słoiczkach. Kluczem do smacznego tiramisu jest mocny napar z kawy do nasączenia biszkoptów.Ubijając białka do kremu, dodajmy szczyptę soli, która poprawi ich sztywność. Aby uniknąć chlapnięcia podczas miksowania, nałóżmy na misę perforowaną ściereczkę. Krem na deser najłatwiej i najefektowniej nałożymy za pomocą rękawa cukierniczego lub sztywnej torebki z wyciętym otworem. Całość posypujemy kakao.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.