Kulinarne perełki ziemi piotrkowskiej
Podczas III Jarmarku Wielkanocnego swoje popisowe dania zaprezentowały koła gospodyń wiejskich oraz zespoły szkolne z powiatu piotrkowskiego. W szranki stanęło 13 KGW, a jury miało niełatwe zadanie, by wybrać najlepsze smaki tegorocznego jarmarku.Pierwsze miejsce zdobyły gospodynie z Golesz Dużych (gmina Wolbórz), które zachwyciły kaczymi udami pieczonymi w jabłkach i żurawinie. Drugie miejsce przyznano dla uczniów Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Ustawicznego im. A. F. Modrzewskiego w Wolborzu za tradycyjną zupę chrzanową, natomiast trzecie miejsce przypadło KGW z Paskrzyna (gmina Ręczno), które przygotowało białą kiełbasę w sosie chrzanowym.
Wyróżnienia trafiły do autorów słodkości: tarty wielkanocnej wykonanej przez młodzież z ZS CKZ w Bujnach oraz mazurka mlecznego od KGW z Kafaru.
Rodzinne atrakcje i warsztaty
Jarmark to jednak nie tylko jedzenie. Organizatorzy przygotowali moc atrakcji dla całych rodzin. Dzieci mogły skorzystać z przejażdżek bryczką i na kucyku, a także wziąć udział w animacjach i zabawach. Dorośli chętnie uczestniczyli we wspólnym gotowaniu zupy chrzanowej oraz warsztatach tworzenia palm wielkanocnych.Na stoiskach kiermaszowych można było kupić oryginalne rękodzieło, ozdoby świąteczne, wielkanocne wypieki, ceramikę oraz koronki – wszystko, co potrzebne, by wprowadzić w domu świąteczny, wielkanocny klimat.
Oprawę muzyczną wydarzenia zapewniły zespoły z gminy Wolbórz: Nad Wolbórką, Wolborskie Nuty oraz wokalista Andrzej Wejman.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.