GIS wydał ostrzeżenie dotyczące żywności. W produkcie wykryto szkodliwe substancje. Chodzi o mąkę żytnią.
- W wyniku badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono wyższy niż dopuszczalny poziom ochratoksyny A w partii mąki żytniej typ 720 – przekazuje Główny Inspektorat Sanitarny.
Na podstawie oceny ryzyka przygotowanej przez ekspertów z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego uznano, że spożycie produktu o podanym numerze partii może stwarzać ryzyko dla zdrowia konsumentów.
GIS ostrzega
Komunikat GIS dotyczy produktu Szczepanki Mąka żytnia typ 720, masa netto 1kg. Partia, w której wykryto toksynę, nosi numer 21.12.2024 10:30:30 C/L1. Data ważności mąki to 21.12.2024 r. Urząd przekazał, że nie należy spożywać wskazanej w komunikacie partii produktu.Ochratoksyna A wytwarzana jest przez grzyby i występuje w produktach zbożowych, ziarnach kawy czy suszonych owocach. Obowiązują jednak limity dla tej mykotoksyny w żywności, a w przypadku wycofanego produktu zostały one przekroczone. Ze względów bezpieczeństwa lepiej nie spożywać wskazanego wyżej produktu.
Producent niezwłocznie podjął działanie w celu wycofania z obrotu partii, w której stwierdzono przekroczenie zgodnie z obowiązującymi w zakładzie procedurami. Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofania kwestionowanej partii produktu.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.