reklama

Jak zbierać grzyby, żeby się nie pochorować? W sanepidzie w Piotrkowie jest grzyboznawca

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

Jak zbierać grzyby, żeby się nie pochorować? W sanepidzie w Piotrkowie jest grzyboznawca - Zdjęcie główne
Zobacz
galerię
16
zdjęć

reklama
Udostępnij na:
Facebook
WiadomościJak wybrać się na grzybobranie by nie przypłacić tego zdrowiem i życiem? Piotrkowski sanepid publikuje poradnik dla zbieraczy i zapewnia możliwość umówienia się z grzyboznawcą. Radzi także jak grzyby kupować, jeśli sami ich nie zbieramy.
reklama

Sezon na grzyby już trwa, a nawet wytrawnym zbieraczom może się zdarzyć tragiczna pomyłka. Dlatego sanepid przygotował specjalny poradnik dla grzybiarzy. Można się z niego dowiedzieć między innymi jak skontaktować się z grzyboznawcą czy jak ocenić jakość grzybów sprzedawanych na targowiskach i jakie muszą spełniać wymogi.  

Powiatowa Stacja Sanitarno - Epidemiologiczna w Piotrkowie Trybunalskim zapewnia mieszkańcom  bezpłatne porady. W siedzibie PSSE Piotrków Trybunalski można uzyskać bezpłatną poradę dotyczącą grzybów. Wystarczy umówić się na spotkanie z grzyboznawcą w godzinach pracy tej instytucji. Można dzwonić pod numer telefonu 44 6495063 wewnętrzny 37 lub skontaktować się drogą elektroniczną, pisząc pod adresem: [email protected].

reklama

Grzyby w aplikacji w smartfonie

W Internecie można znaleźć wiele aplikacji, jakie mają automatycznie identyfikować znalezione grzyby. Sanepid przestrzega jednak przed bezgranicznym zaufaniem do technicznych nowinek. Aplikacje mogą być pomocne, zastępując drukowane atlasy grzybów, ale na ich podstawie nie można wyrokować czy grzyb na pewno jest jadalny.

Zasada, jaką należy się zawsze kierować jest jednakowa - jeśli nie mamy pewności co to za grzyb, nie zbierajmy i nie jedzmy takich okazów.
 
Trzeba też mieć ograniczone zaufanie do atlasów i publikacji na temat grzybów. W zależności od autora atlasu, roku wydania i jego pochodzenia, może się zdarzyć, że dany gatunek grzyba w jednych jest opisany jako jadalny, a w innych jadalny warunkowo lub wręcz jako trujący. Lepiej korzystać z najnowszych wydań atlasów, zgodnych z aktualną wiedzą naukową na temat grzybów i ich właściwości.

reklama

Jak kupować grzyby, żeby nie żałować?

Jak podkreśla sanepid w Piotrkowie, grzyby świeże rosnące w warunkach naturalnych wolno sprzedawać w placówkach handlowych lub na targowisku, ale tylko pod warunkiem uzyskania atestu na grzyby wydanego przez klasyfikatora lub grzyboznawcę.

Przed zakupem grzybów warto poprosić o okazanie atestu wydanego przez klasyfikatora lub grzyboznawcę i nie opierać się jedynie na zaufaniu do sprzedawcy. Kupowanie grzybów od osób, które oferują je na przykład przy drodze w lesie, może być ryzykowne.

Atest powinien zawierać:

  • wielkość partii,
  • przynależność gatunkową grzybów i cechy organoleptyczne.
Atest obejmuje  badaną partię grzybów, której maksymalny okres przechowywania wynosi 48 godzin
w temperaturze do 10 stopni Celsjusza.

reklama

Jak jeść grzyby, żeby się nie pochorować?

Fachowcy przypominają, że jedzenie grzybów, szczególne leśnych, jest niewskazane dla małych dzieci oraz osób cierpiących na zaburzenia układu pokarmowego. Do tego trzeba pamiętać, że dużo zjedzonych grzybów może te dolegliwości powodować, bo to potrawy ciężkostrawne. Zajadanie się grzybami może być także niebezpieczne z innego powodu. Owocniki mogą być skażone metalami ciężkimi, a te mogą kumulować się w organizmie.

Grzybów nie powinno się jeść na surowo. Może to wywoływać dolegliwości trawienne i zatrucia. Grzyby jadalne  zawsze powinny być gotowane lub smażone. Trzeba też uważać na to, z czym łączy się niektóre spożywane gatunki grzybów. Na przykład borowik ponury, czernidlak pospolity mogą powodować zatrucia w połączeniu z alkoholem.

Ciągle groźny jest muchomor zielonawy, czyli sromotnikowy, który najczęściej mylony jest z grzybami jadalnymi. W przypadku zatrucia tym grzybem może nastąpić chwilowa poprawa samopoczucia, po której stan chorego gwałtownie się pogarsza.
 
- Jeżeli po zjedzeniu grzybów pojawią się nudności, bóle brzucha, biegunka, skurcze mięśni, podwyższona temperatura, to należy niezwłocznie wywołać wymioty i zgłosić się do lekarza - przestrzega sanepid.

reklama

Bezpiecznie na grzyby z przygotowaniem

Trzeba przestrzegać podstawowych zasad, a wszystko dobrze się skończy. Dlatego najlepiej zabierać do koszyka  wyłącznie te grzyby, co do których nie mamy jakichkolwiek wątpliwości, że są jadalne. Albo już je wcześniej zbieraliśmy, albo znamy je z atlasu grzybów.

Eksperci podkreślają, że powinno się zbierać wyłącznie grzyby wyrośnięte i dobrze wykształcone. A to dlatego, że młode owocniki najłatwiej pomylić z trującymi gatunkami. Nie mają jeszcze cech, jakie je wyróżniają. To zwykle przyczyna, dla której nawet osoby, które są wytrwanymi grzybiarzami mogą wpaść w pułapkę.

Osoby, które dopiero zaczynają oddawać się pasji grzybobrania, powinny zbierać wyłącznie grzyby rurkowe, nie blaszkowe. W grupie grzybów "z gąbką" jest najmniej tych śmiertelnie trujących.

Nie jest też zdrowo zdawać się na tradycyjne metody rozpoznawania gatunków trujących. Gorzki smak to nie wyznacznik tego, czy grzyb jest niejadalny. Jak podkreślają grzyboznawcy, gatunki śmiertelnie trujące, jak muchomor zielonawy – sromotnikowy, mają właśnie przyjemny, słodkawy smak.

Grzyby nie powinny być zbierane ani przechowywane w foliowych torbach, bo szybko się psują. I oczywiście unikać terenów w pobliżu dróg, gdzie natężenie ruchu jest duże. Takie okazy mogą mieć w sobie sporo metali ciężkich i zanieczyszczeń.  

reklama
WRÓĆ DO ARTYKUŁU
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama