Sezon na grzyby już trwa, a nawet wytrawnym zbieraczom może się zdarzyć tragiczna pomyłka. Dlatego sanepid przygotował specjalny poradnik dla grzybiarzy. Można się z niego dowiedzieć między innymi jak skontaktować się z grzyboznawcą czy jak ocenić jakość grzybów sprzedawanych na targowiskach i jakie muszą spełniać wymogi.
Powiatowa Stacja Sanitarno - Epidemiologiczna w Piotrkowie Trybunalskim zapewnia mieszkańcom bezpłatne porady. W siedzibie PSSE Piotrków Trybunalski można uzyskać bezpłatną poradę dotyczącą grzybów. Wystarczy umówić się na spotkanie z grzyboznawcą w godzinach pracy tej instytucji. Można dzwonić pod numer telefonu 44 6495063 wewnętrzny 37 lub skontaktować się drogą elektroniczną, pisząc pod adresem: [email protected].
Grzyby w aplikacji w smartfonie
W Internecie można znaleźć wiele aplikacji, jakie mają automatycznie identyfikować znalezione grzyby. Sanepid przestrzega jednak przed bezgranicznym zaufaniem do technicznych nowinek. Aplikacje mogą być pomocne, zastępując drukowane atlasy grzybów, ale na ich podstawie nie można wyrokować czy grzyb na pewno jest jadalny.
Zasada, jaką należy się zawsze kierować jest jednakowa - jeśli nie mamy pewności co to za grzyb, nie zbierajmy i nie jedzmy takich okazów.
Trzeba też mieć ograniczone zaufanie do atlasów i publikacji na temat grzybów. W zależności od autora atlasu, roku wydania i jego pochodzenia, może się zdarzyć, że dany gatunek grzyba w jednych jest opisany jako jadalny, a w innych jadalny warunkowo lub wręcz jako trujący. Lepiej korzystać z najnowszych wydań atlasów, zgodnych z aktualną wiedzą naukową na temat grzybów i ich właściwości.
Jak kupować grzyby, żeby nie żałować?
Jak podkreśla sanepid w Piotrkowie, grzyby świeże rosnące w warunkach naturalnych wolno sprzedawać w placówkach handlowych lub na targowisku, ale tylko pod warunkiem uzyskania atestu na grzyby wydanego przez klasyfikatora lub grzyboznawcę.
Przed zakupem grzybów warto poprosić o okazanie atestu wydanego przez klasyfikatora lub grzyboznawcę i nie opierać się jedynie na zaufaniu do sprzedawcy. Kupowanie grzybów od osób, które oferują je na przykład przy drodze w lesie, może być ryzykowne.
Atest powinien zawierać:
- wielkość partii,
- przynależność gatunkową grzybów i cechy organoleptyczne.
w temperaturze do 10 stopni Celsjusza.
Jak jeść grzyby, żeby się nie pochorować?
Fachowcy przypominają, że jedzenie grzybów, szczególne leśnych, jest niewskazane dla małych dzieci oraz osób cierpiących na zaburzenia układu pokarmowego. Do tego trzeba pamiętać, że dużo zjedzonych grzybów może te dolegliwości powodować, bo to potrawy ciężkostrawne. Zajadanie się grzybami może być także niebezpieczne z innego powodu. Owocniki mogą być skażone metalami ciężkimi, a te mogą kumulować się w organizmie.Grzybów nie powinno się jeść na surowo. Może to wywoływać dolegliwości trawienne i zatrucia. Grzyby jadalne zawsze powinny być gotowane lub smażone. Trzeba też uważać na to, z czym łączy się niektóre spożywane gatunki grzybów. Na przykład borowik ponury, czernidlak pospolity mogą powodować zatrucia w połączeniu z alkoholem.
Ciągle groźny jest muchomor zielonawy, czyli sromotnikowy, który najczęściej mylony jest z grzybami jadalnymi. W przypadku zatrucia tym grzybem może nastąpić chwilowa poprawa samopoczucia, po której stan chorego gwałtownie się pogarsza.
- Jeżeli po zjedzeniu grzybów pojawią się nudności, bóle brzucha, biegunka, skurcze mięśni, podwyższona temperatura, to należy niezwłocznie wywołać wymioty i zgłosić się do lekarza - przestrzega sanepid.
Bezpiecznie na grzyby z przygotowaniem
Trzeba przestrzegać podstawowych zasad, a wszystko dobrze się skończy. Dlatego najlepiej zabierać do koszyka wyłącznie te grzyby, co do których nie mamy jakichkolwiek wątpliwości, że są jadalne. Albo już je wcześniej zbieraliśmy, albo znamy je z atlasu grzybów.Eksperci podkreślają, że powinno się zbierać wyłącznie grzyby wyrośnięte i dobrze wykształcone. A to dlatego, że młode owocniki najłatwiej pomylić z trującymi gatunkami. Nie mają jeszcze cech, jakie je wyróżniają. To zwykle przyczyna, dla której nawet osoby, które są wytrwanymi grzybiarzami mogą wpaść w pułapkę.
Osoby, które dopiero zaczynają oddawać się pasji grzybobrania, powinny zbierać wyłącznie grzyby rurkowe, nie blaszkowe. W grupie grzybów "z gąbką" jest najmniej tych śmiertelnie trujących.
Nie jest też zdrowo zdawać się na tradycyjne metody rozpoznawania gatunków trujących. Gorzki smak to nie wyznacznik tego, czy grzyb jest niejadalny. Jak podkreślają grzyboznawcy, gatunki śmiertelnie trujące, jak muchomor zielonawy – sromotnikowy, mają właśnie przyjemny, słodkawy smak.
Grzyby nie powinny być zbierane ani przechowywane w foliowych torbach, bo szybko się psują. I oczywiście unikać terenów w pobliżu dróg, gdzie natężenie ruchu jest duże. Takie okazy mogą mieć w sobie sporo metali ciężkich i zanieczyszczeń.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.